ELTE ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2017-00112

Fejlesztéssel érintett intézmények

ELTE Savaria Egyetemi Központ  – 9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4.
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar – 1097 Budapest, Ecseri út 3.
ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola – 1126 Budapest, Beethoven u. 3.
ELTE Illyés Sándor Szakkollégium – 1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13.
ELTE Kecskeméti utcai telep – 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12., Magyar utca 31-33.
ELTE Bogdánfy úti sporttelep – 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön utca 10/b.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Eötvös Loránd Tudományegyetem

Projekt tartalma

Az  Eötvös Loránd Tudományegyetem projektben érintett épületeinek energetikai állapota elavult, nem felelnek meg a jelenleg érvényben lévő 7/2006. (IV. 24.) TNM rendeletnek és az egyéb előírásoknak, korszerűsítésük régóta várat magára.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ épületét érintően  a projekt keretében homlokzati nyílászárók cseréje, padlás hőszigetelése, valamint hőmennyiségmérő telepítése által valósul meg az épület energetikai fejlesztésre.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épületének energetikai felújítása a fűtési igény és a nagy arányú energiafelhasználás megújuló energiával történő kiváltására irányul. Az épület külső határoló falainak hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével, lapostető szerkezetének utólagos külső hőszigetelésével, valamint napelemes rendszer kiépítésével kerül korszerűsítésre.

Az ELTE Gyerátyánffy István Gyakorló Iskola épületenergetikai korszerűsítése keretében megvalósul a padlásfödém hőszigetelése, az  előcsarnok polikarbonát lefedésének megújítása, valamint nyílászárók cseréje, radiátorszelepek felszerelése, továbbá gázkazán  és kondenzációs kazánok cseréje. Napelem és teljes gépészeti rendszert ellátó automatika és energiamenedzsment rendszer telepítésére is sor kerül.

Az ELTE  Illyés Sándor Szakkolégium épületenergetikai korszerűsítése révén a homlokzat hőszigetelése, lapostető hő-és vízszigetelése, nyílászárók cseréje és árkádfödém hőszigetelése zajlik a projekt keretében. Továbbá sor kerül az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint gázkazán és kondenzációs kazánok cseréjére. Napelem és teljes gépészeti rendszert ellátó automatika és energiamenedzsment rendszer telepítése  is megvalósul.

ELTE Kecskeméti utcai telep épületenergetikai korszerűsítése keretében megvalósul homlokzati hőszigetelő vakolat és bádogozási munkák.

ELTE Bogdánfy úti sporttelep épületenergetikai korszerűsítése keretében homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés és lapostető hő- és vízszigetelése valósul meg. Napelem és hűtő-fűtő hőszivattyú kerül elhelyezésre.

A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az egyetem környezettudatos energiafelhasználását.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, szigeteléssel az épület hőtechnikai adottságainak javítása, az intézmény fűtési rendszerének korszerűsítése, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként  biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A projekt közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00112 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

3838637424 Ft

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

1745,09 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2018.11.26.

Projekt kezdő időpontja

2023.12.15.

Projekt záró időpontja