BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP_PLUSZ-4.1.4-23-2023-00001

(Korábban: KEHOP-5.2.2-16-2016-00101)

Fejlesztéssel érintett intézmények

I. szakasz helyszínei:
BRFK Irodaépület – 1084 Budapest, Tolnai Lajos utca 39-41.
X. kerületi Rendőrkapitányság – 1102 Budapest, Harmat utca. 8.
XVI. kerületi Rendőrkapitányság -1163 Budapest, Veres Péter út 101.
BRFK irodaépület – 1097 Budapest, Tagló utca 1-7.
II. szakasz helyszínei:
II. kerületi Rendőrkapitányság – 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 8.
XVIII. kerületi Rendőrkapitányság – 1181 Budapest, Üllői út 438.
VIII. kerületi Rendőrkapitányság – 1084 Budapest, Víg utca. 36.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Budapesti Rendőr-főkapitányság

Projekt tartalma

A Budapesti Rendőr-főkapitányság projektben érintett intézményeit érintő épületenergetikai beruházások a nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek hőszigetelését, valamint fűtéskorszerűsítését és használati meleg víz (HMV) biztosítása napenergiával fejlesztést tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.
II. kerületi Rendőrkapitányság épületének energetikai korszerűsítése keretében homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzat, tető és födém utólagos hőszigetelése, valamint épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése termoszelepek cseréjével és napelemes energiarendszer kialakítása valósul meg.
A BRFK Tolnai Lajos utcai Irodaépület fejlesztése a homlokzati nyílászárók cseréjére, a padlásfödém utólagos üveggyapot hőszigetelésére, a lapostető utólagos hő- és vízszigetelésére illetve a homlokzat utólagos hőszigetelésére irányul. Ezen kívül Napelemes energiarendszer kialakítása is tervezett.
XVIII. kerületi Rendőrkapitányság modrenizálása révén megvalósul az épület homlokzati nyílászáróinak cseréje, a padlásfödém utólagos kőzetgyapot hőszigetelése, a lapostető és a homlokzat utólagos hőszigetelése, valamint épületgépészeti korszerűsítése (kazáncsere, HMV tartály beépítése, radiátor szelepek cseréje) és egy napelemes energiarendszer kialakítása is.
X. kerületi Rendőrkapitányság felújítása keretében megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, tető és homlokzat utólagos hőszigetelése, épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szerelés, strangszabályzás, radiátor és termoszelep csere) továbbá egy napelemes energiarendszer kialakítása.
XVI. kerületi Rendőrkapitányság épületét érintően homlokzati nyílászárók cseréjére, padlás, lapostető és homlokzat utólagos hőszigetelésére, illetve épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítésre (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel, strangszabályzás, radiátor és termoszelep csere) és napelemes energiarendszer kialakítására kerül sor a projekt keretében.
VIII. kerületi Rendőrkapitányság vonatkozásában a fejlesztés a homlokzati nyílászárók cseréjét, a padlásfödém, lapostető és a homlokzat utólagos hőszigetelését tartalmazza.
A BRFK Tagló utcai irodaépületeinek korszerűsítése homlokzati nyílászárók cseréjével, pincefödém utólagos hőszigetelésével, a tető és a homlokzat utólagos hőszigetelésével, illetve az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítésével (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel, strangszabályzás, radiátor és termoszelep csere), továbbá napelemes energiarendszer kialakításával valósul meg.
A fejlesztés megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.
A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.
A beruházás közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.
A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.
KEHOP_PLUSZ-4.1.4-23-2023-00001 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2016-00101) azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

2140966788 Ft

I. szakasz Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

577,88 tonna/év

I. szakasz CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

260000000 Ft

II. szakasz Szerződött támogatás összege

275,61 tonna/év

II. szakasz CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2017.08.16.

I. szakasz Projekt kezdő időpontja

2023.12.15.

I. szakasz Projekt tervezett záró időpontja

2023.12.15.

II. szakasz Projekt kezdő időpontja

2025.12.15.

II. szakasz Projekt tervezett záró időpontja