BUDAPESTI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2016-00107

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Országos Kórházi Főigazgatóság

FEJLESZTÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet – 1204 Budapest, Köves út 1. és 1211 Budapest, Déli utca 11.
Szent Imre Egyetemi Oktatókórház – 1115 Budapest, Tétényi út 12-16.
Szent Margit Kórház – 1032 Budapest, Bécsi út 132.
Országos Klinikai Idegtudományi Intézet – 1145 Budapest, Amerikai út 57.
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet:
1106 Budapest, Maglódi út 89-91.;
2200 Monor, Balassa Bálint utca 1.;
1106 Budapest, Méhes utca 4.;
1106 Budapest, Kőrösi Csoma út 24-26.
Dél-pesti Centrumkórház (DPC)- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (régi név: Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet) – 1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7

Projekt tartalma

A beruházás segítségével az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartásában lévő 6 intézmény 10 telephelyén valósulnak meg energetikai fejlesztések.
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Köves út-i telephelyén cserére kerülnek a homlokzati nyílászárók, mintegy 4000 m2 tetőfelület kap új hő és vízszigetelést, 11869 m2 homlokzati felület kap utólagos hőszigetelést, továbbá RWA rendszer kerül kiépítésre A  Déli utcai telephelyen cserélésre kerülnek a homlokzati nyílászárók, padlásfödém utólagos kőzetgyapot szigetelést kap, illetve a teljes tetőfelületen megvalósul az utólagos hő és vízszigetelés, illetve a homlokzat utólagos hőszigetelése is.
Szent Margit Kórház esetében mintegy 5000 m2 felületen kicserélésre kerülnek a homlokzati nyílászárók, megvalósul 5000 m2 tetőfelület hő és vízszigetelése, továbbá a homlokzat utólagos hőszigetelése. A projekt keretében megvalósul az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése.
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet fejlesztése révén összesen 4 helyszínen valósulnak meg homlokzati nyílászáró cserék és fűtéskorszerűsítés.
A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet esetében 3 épület energetikai korszerűsítése valósul meg, melynek keretében cserélésre kerülnek a homlokzati nyílászárók, tető és homlokzati felületek utólagos hő és vízszigetelése valósul meg, illetve napkollektoros rendszerek kerülnek telepítésre.
Szent Imre Egyetemi Oktatókórház estében fűtéskorszerűsítés, illetve napkollektor rendszer kerül telepítésre.
A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.
A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.
A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.
A KEHOP-5.2.2-16-2016-00107 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Miniszterelnökség, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.
11070000000 Ft

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

5224,56 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2018.07.31.

Projekt kezdő időpontja

2023.11.30.

Projekt záró időpontja