DÉLI ASZC BERECZKI MÁTÉ ÉLELMISZERIPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2016-00045

Fejlesztéssel érintett intézmény

Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola – 6500 Baja, Szent Antal u. 96.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Déli Agrárszakképzési Centrum

Projekt tartalma

A fejlesztés a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum épületeinek energetikai korszerűsítését támogatja.

Az oktatási intézmény épületeinek egy része 1904-ben, másik része 1930-ban illetve 1970-ben épült. Energiafelhasználásuk jelen állapotban igen magas, továbbá nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek, így jelentős hőveszteséggel működnek, állaguk folyamatosan romlik.

Az épületenergetikai beruházás a nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek padlás, tető és homlokzati hőszigetelését,  fűtéskorszerűsítését, továbbá levegő-víz üzemű hőszivattyú  beépítését és napelemes rendszer telepítését tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.

A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás mérséklése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmény létrehozása.

A fejlesztés közvetett célja a fenntartható fejlődés elősegítése az intézmény környezettudatos energiafelhasználása révén. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – a Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával a Déli Agrárszakképzési Centrummal szoros együttműködésben valósul meg.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00045 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.
383413292 Ft.

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

118,78 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a Magyar Állam támogatja.

2018.01.19.

Projekt kezdő időpontja

2023.08.31.

Projekt záró időpontja