SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2016-00099

Fejlesztéssel érintett intézmények

Vásárosnamény Rendőrkapitányság – 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 7.
Záhony Rendőrkapitányság – 4625 Záhony, Alkotmány út 36.
Nyírbátor Rendőrkapitányság –  4300 Nyírbátor, Bocskai utca 2.
Nyíregyháza Rendőrkapitányság – 4400 Nyíregyháza, Stadion utca 1.
Mátészalka Rendőrkapitányság – 4700 Mátészalka, József Attila utca 1-3.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Projekt tartalma

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületeinek energetikai fejlesztése 5 helyszínen valósul meg. Az épületek összességében ugyan működőképesek, de életkoruknál fogva elavultak, így komoly mértékben felújításra szorulnak. Az épület energetikai korszerűsítése – a fűtésrendszer cseréje, födémhőszigetelés, nyílászáró csere, homlokzati hőszigetelés – szükséges feladat. Tekintettel arra, hogy az épületek egész évben használatban vannak, elengedhetetlen, hogy a megfelelő működtetés érdekében ezen épületek korszerűek és energiatakarékosak legyenek. Az épületek jelenleg korszerűtlenek, nem felelnek meg a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletnek.
A projekt hosszú távú célja a fosszilis energiaforrások használatának csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználási mértékének növelése, a környezeti terhelés csökkentése, a környezeti szempontok érvényesítése, valamint a környezeti tudat formálása. A környezeti tudat formálása kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az intézmények dolgozói, ellátottjai, ügyfelei és rajtuk keresztül azok hozzátartozói megismerkedhetnek az energiahatékonysági beavatkozások és a megújuló energiaforrások alkalmazásának előnyeivel. Ezáltal természetessé válik számukra a megújuló energiaforrások használata. A beruházás során megvalósuló energetikai korszerűsítéssel a jövőben jelentős energiamegtakarítás érhető el, így az üzemeltetési költségek csökkenése várható.
A fejlesztés eredményeként az intézmények biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarát intézményként működhetnek tovább. Ezzel a projekt nem csak az európai uniós követelményeknek való megfelelést valósítja meg, hanem egyúttal hozzájárul fontos hazai stratégiai célok, jogszabályi követelmények megvalósításához is.
A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.
A KEHOP-5.2.2-16-2016-00099 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.
1012249766Ft

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

331,41 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2020.06.04.

Projekt kezdő időpontja

2023.12.15.

Projekt záró időpontja