SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYEI OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2016-00042

Fejlesztéssel érintett intézmények

Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény – 4400 Nyíregyháza, Szarvas utca 10-12.
Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kürt utcai Telephelye (Tornaterem) – 4400 Nyíregyháza, Kürt u. 10.
DOC Középiskola és Általános Iskola Berkeszi Tagintézménye (Demecseri Oktatási Centrum Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola)  – 4521 Berkesz, Rákóczi út 5.
Besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskola – 4488 Beszterec, Árpád utca 1.
DOC Közpiskola és Általános Iskola Demecseri Általános Iskolája, Alapfokú Művészeti Iskolája (Demecseri Oktatási Centrum Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola) – 4516 Demecser, Szabolcsvezér utca 4.
Demecseri Oktatási Centrum Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola  – 4516 Demecser, Szabolcsvezér utca 4.
I. István Király Általános Iskola – Épület 1. 4525 Rétközberencs, Fő út 22/c. – Épület 2. 4525 Rétközberencs, Temető út 5. – Épület 3. 4525 Rétközberencs, Temető út 1. – -Épület 4. 4525 Rétközberencs, Fő út 20.
Dr. Kozma Pál Általános Iskola Szabolcsbákai Tagiskolája – 4547 Szabolcsbáka, Kossuth utca 55.
Nyárády Mihály Általános Iskola –  4536 Ramocsaháza, Belterület hrsz 425/1
Nyírturai Móra Ferenc Általános Iskola – 4532 Nyírtura, Belterület hrsz 109
Ölbey Irén Általános Iskola – 4495 Döge, Osváth tér 6.
Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola – 4631 Pap, Kossuth út 91, B, D, C épület
Tornyospálcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Czóbel Minka Tagintézménye – 4546 Anarcs, Iskola utca 2.
Kisvárdai Tankerületi Központ – 4600 Kisvárda, Kodály Zoltán utca 15/A.
Tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskola – 4493 Tiszakanyár, Fő utca 25.
Tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskola Újdombrádi Tagintézménye – 4491 Újdombrád, Iskola út 27.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Klebelsberg Központ

Projekt tartalma

A fejlesztéssel érintett oktatási intézmények épületei a koruknak megfelelő építészeti színvonalon készültek, viszont nem tesznek eleget a mai kor hőtechnikai követelményeinek, így jelentős hőveszteséggel működnek.
Az épületenergetikai beruházás a homlokzati nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek hőszigetelését, valamint épületgépészeti fűtéskorszerűsítését, napelemes rendszer és energiamenedzsment rendszer kiépítését tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.
A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.
A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.
A fejlesztés közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.
A beruházás – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.
A KEHOP-5.2.2-16-2016-00042 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

3449091690 Ft

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

1114,10 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2022.01.17.

Projekt kezdő időpontja

2023.11.30.

Projekt tervezett záró időpontja