ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

KEHOP-5.2.2-16-2019-00130

Fejlesztéssel érintett intézmények

Bázis Mentőállomás és Róbert Károly körúti irodaház – Budapest, Róbert Károly krt. 77.
Budafok Mentőállomás – Budapest, XXII. Kossuth L. u. 89.
Pesterzsébet Mentőállomás – Budapest, XX. Török F. u. 224.
Nagykőrös Mentőállomás – Nagykőrös, Patay u. 7.
Kiskunhalas Mentőállomás – Kiskunhalas, Nagy Szeder u. 1.
Szabadszállás Mentőállomás – Szabadszállás, József Attila u. 28.
Szarvas Mentőállomás – Szarvas, Vasút u. 44.
Kaposvár Mentőállomás – Kaposvár, Arany János köz 1.
Salgótarján Mentőállomás – Salgótarján, Bem u. 5.
Mezőkövesd Mentőállomás – Mezőkövesd, Széchenyi u. 7.
Sajószentpéter Mentőállomás – Sajószentpéter, Sport u. 12.
Hajdúnánás Mentőállomás – Hajdúnánás, Iskola utca 11.
Sárvár Mentőállomás – Sárvár, Alkotmány Itp. 8.
Kunszentmárton Mentőállomás – Kunszentmárton, Madách Imre utca 15/a.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Országos Mentőszolgálat

Projekt tartalma

Az épületszerkezetek a koruknak megfelelő építészeti színvonalon készültek, viszont nem tesznek eleget a mai kor hőtechnikai követelményeinek, így jelentős hőveszteséggel működnek.
Az épületenergetikai beruházás a nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek hőszigetelését, valamint fűtéskorszerűsítését és használati meleg víz (HMV) biztosítása napenergiával fejlesztést tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.
A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.
A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.
A fejlesztés közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.
A beruházás – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmények fenntartójával szoros együttműködésben.
A KEHOP-5.2.2-16-2019-00130 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az Miniszterelnökség – Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági  Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.
3372519263 Ft

Szerződött támogatás összege

100 %

Támogatási intenzitás

774,00 tonna/év

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2020.10.01.

Projekt kezdő időpontja

2023.10.31.

Projekt záró időpontja